Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Více než 200 milionů do vodárenství na Frýdecko-Místecku

Datum: 09.02.2024

Nova_Ves

SmVaK Ostrava i v roce 2024 pokračují v masivních investicích do vodárenské infrastruktury. Jen na Frýdecko-Místecku alokují do obnovy a rozvoje 213 milionů. Do výroby a dodávek pitné vody bude letos směřovat 145 milionů, kdy zásadní bude pokračování modernizace strojně-technologického zařízení Úpravny vody Vyšní Lhoty, 68 milionů si pak vyžádá oblast odvádění a čištění vody odpadní.

„V systému Ostravského oblastního vodovodu bude pokračovat významná modernizace strojně-technologického vybavení a automatizovaného systému řízení Úpravny vody Vyšní Lhoty. Ta začala loni, dominantní část stavby proběhne letos a dokončena bude v roce 2025. Celkem si vyžádá více než 120 milionů korun. Budeme rekonstruovat také řadu vodojemů – například v Písečné na Třinecku, kde odstartuje významná stavba za více než 25 milionů korun, kterou dokončíme v roce 2025, a v Jablunkově – Alžbětinkách, jenž si vyžádá více než pět milionů korun. Dokončíme také komplexní sanaci akumulace pitné vody nad nádrží Baška,“ říká technický ředitel Martin Veselý.

Vodaři budou investovat do modernizace vodovodní sítě i v menších sídlech regionu. Jedná se například o Sviadnov nebo Krmelín. Investice si zde vyžádají devět a 6,5 milionu. Rekonstrukcí projdou také vodovody v Třinci. Vzhledem ke zpřísňující se legislativě se bude řešit v oblasti čistírenství technologie chemického srážení fosforu v provozech v Soběšovicích, Paskově nebo na Lučině, kde proběhne rekonstrukce čerpací stanice na kanalizační síti. Ve frýdecko-místecké čistírně odpadních vod zase SmVaK opraví čerpací stanici primárního kalu. V nedaleké čistírně v Paskově za šest milionů zastřeší vodojem. Další práce proběhnou v Třinci, Brušperku nebo v Jablunkově.

„V součtu obnovujících oprav a investic směřuje letos do zajištění dodávek kvalitní pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní v lokalitách, kde vodárenskou infrastrukturu vlastní a provozují SmVaK Ostrava, 1,043 miliardy korun. Téměř 462 milionů korun poputuje v roce 2024 do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 303 milionů do vodovodních sítí a 243 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Za posledních deset let směřovalo do vodárenské infrastruktury vlastněné a provozované SmVaK Ostrava 7,6 miliardy korun. Plánovaná částka pro rok 2024 představuje meziroční zvýšení o zhruba 70 milionů korun,“ doplňuje generální ředitel Anatol Pšenička.

Marek Síbrt

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + deset =