Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

160 milionů do infrastruktury na Novojičínsku

Datum: 25.01.2022

9576b463-6b4b-4cb8-95c9-336b2bb5f21d

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) letos na Novojičínsku proinvestují 160 milionů korun, obdobnou částku zde alokovaly i loni. Zhruba 110 milionů korun půjde do výroby a distribuce pitné vody, 51 milionů do kanalizací a čistíren. Informoval o tom mluvčí Marek Síbrt.

„Čeká nás řada zajímavých projektů, jako je například komplexní modernizace Úpravny vody Odry, která v současnosti neslouží pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou, ale nově tomu tak bude,” uvedl Síbrt. V Jakubčovicích nad Odrou zase firma dokončí rekonstrukci technologie odkyselovací stanice za 16,5 milionu korun, která začala loni na jaře. „Důvodem pro investici je snižující se účinnost odkyselovací technologie (filtrační náplně) ve třech otevřených filtrech. V důsledku toho pH pitné vody postupně klesá, což vede mimo jiné k uvolňování inkrustů v potrubí,” vysvětlil ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Dokončena bude také modernizace některých vodojemů, jako Salaš nebo Puntík. Práce zde vyjdou na 24 a 16 milionů. Oba provozy jsou klíčové pro zásobování Nového Jičína. „V oblasti vodovodních sítí bude nejnákladnější výměna vodovodního řadu mezi Sedlnicemi a obcí Bartošovice. Vyžádá si více než 37 milionů korun, bude zahájena na jaře a dokončena v příštím roce,” uvedl Síbrt.

Dále firma vynaloží rovněž 11 milionů na rekonstrukci infrastruktury v Bílovci, v ulicích Na Samotě a Za Nemocnicí. „Více než šest milionů korun si vyžádá výměna vodovodního řadu v ulicích Štefánikova a Hanse Ledwinky v Kopřivnici. Vyměněno bude zhruba 470 metrů potrubí. Výměna vodovodního řadu za téměř 12 milionů korun proběhne také v kopřivnické části Mniší, kde město buduje s pomocí dotačních prostředků novou kanalizaci,” doplnil ředitel vodovodů SmVaK Milan Koníř.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × jedna =