Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Olomouckém kraji diskutovali domovní ČOV

Datum: 28.11.2023

0i3a0001-14

Hejtman kraje Josef Suchánek a krajští radní řešili v pátek 24. listopadu aktuální témata v zemědělství, které patří na Olomoucku mezi stěžejní hospodářské oblasti. K předním tématům patřily soustavy domovních čistíren odpadních vod.

„S ministrem Výborným jsme řešili podporu producentů regionálních potravin, krátké distribuční řetězce v potravinách, domovní čistírny odpadních vod nebo novelizaci zákona o myslivosti,“ uvedl hejtman Josef Suchánek. Na setkání radní probírali také energetiku, otázku případné evidence toulavých zvířat a nastavení podmínek pro budování soustav domácích čistíren odpadních vod. Jde o témata, kterými se kromě kraje zabývají také starostové měst a obcí, přičemž hejtmanství na jednání s ministrem sloužilo jako jejich prodloužená ruka.

92 % pitné vody z podzemních zdrojů

Kraj také drží zajímavé prvenství, z podzemních zdrojů totiž v roce 2022 pocházelo téměř 92 procent vyrobené pitné vody. Je to nejvíce v České republice. Podíl zdrojů se v různých oblastech Česka výrazně liší, například v Praze loni činil 16,5 procenta, v Moravskoslezském kraji 20 procent, v Jihomoravském 83 procent.  V Olomouckém kraji bylo loni vyrobeno 28,5 milionu kubíků pitné vody. Podzemní zdroje například využívá Moravská vodárenská pro zásobování Olomouce. Tyto zdroje jsou navíc ve srovnání s povrchovými vodami odolnější vůči deficitu dešťových srážek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × 4 =