Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Pardubický kraj podpoří výstavbu kanalizací

Datum: 20.06.2022

18_Zrovna_se_tu_pres_Trebovku_poklada_vodovod1

Pardubický kraj vyhoví všem 51 žádostem o dotaci v oblasti rozvoje vodohospodářské infrastruktury. Obce a svazky obcí podpoří celkovou částkou ve výši téměř 60 milionů korun. Rozhodli o tom krajští radní na svém posledním jednání. Návrh ještě musí schválit zastupitelstvo.

„Protože se nám sešlo opět poměrně velké množství žádostí, které převyšují naše finanční možnosti, museli jsme nalézt kompromisní model, abychom dokázali co nejefektivněji podpořit maximální počet záměrů. Žádosti o dotace na projektové dokumentace podpoříme 50 procenty rozpočtových nákladů, přitom maximální částka činí 250 tisíc korun na jednoho žadatele. Dále poskytneme finanční prostředky na rekonstrukce vodovodů ve výši 20 procent nákladů. Na novostavby vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod je navržena částka odpovídající 85 procentům ze žádosti. Oproti loňskému roku je to o pět procent více,“ vysvětlil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.

V případě rozvoje a obnovy vodohospodářské infrastruktury žádali letos zájemci o dotace v celkové výši 78 milionů korun, Pardubický kraj mezi ně tedy nakonec rozdělí téměř 60 milionů. „Primárně se snažíme podpořit ty projekty, které už mají zajištěnou další podporu z národních nebo evropských zdrojů. Stabilita a bezpečnost dodávek pitné vody a vůbec celé vodohospodářské infrastruktury je pro nás prioritou. Proto v Pardubickém kraji nepřerozdělujeme pouze sumu, kterou získáme z poplatku za čerpání vod, ale vkládáme do podpory obcí i další prostředky kraje,“ dodal radní Krčil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 4 =