Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Desítky milionů do infrastruktury v Pardubickém kraji

Datum: 02.07.2021

92e33f1c-78f4-4300-b886-8a6a7797d53b

Hejtmanství uvolnilo 61 milionů korun na výstavbu nových vodovodů, kanalizací, na projektové dokumentace a na rekonstrukce stávající vodárenské infrastruktury. Kraj podpořil desítky projektů.

„Prioritou je pro nás bezpečné zásobování obyvatel pitnou vodou a následně efektivní odvádění a čištění odpadních vod. Zároveň vítám to, že jsme dokázali podpořit některé rekonstrukce majetku stejně jako projektovou přípravu nových staveb. Za jejich jasnou podporu kolegům zastupitelům děkuji. Pro obce je to významná pomoc,“ řekl radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.

Díky tomu budou na území Pardubického kraje realizovány stavby za zhruba tři čtvrtě miliardy korun. „Jsou to peníze, které pomáhají zlepšovat životní prostředí a díky kterým bude mít více obyvatel stabilní a bezpečný přístup k pitné vodě. Při současných výkyvech počasí je to důležité,“ uvedl dále Krčil.

Kraj chce do infrastruktury investovat další prostředky. „Do konce června mohly obce, které to nestihly zhruba v prvních čtyřech měsících roku, ještě žádost podat. Nepředpokládáme ale, že by celková částka podpory v tomto druhém kole přesáhla hranici 20 milionů korun,“ vysvětlil Krčil.

Rok 2020 je poslední, kdy se systém rozdělování podpory vodovodů a kanalizací dělí v rámci kraje na více kol. „Od příštího roku jsme změnili pravidla, a to v návaznosti na novelu vodního zákona. Bude jednokolový systém, žádosti budeme přijímat do konce dubna a obce v červnu dostanou informaci, zda se svojí žádostí uspěly či nikoliv. Naším cílem je v tomto směru systém zjednodušit a také nechceme vedení obcí zbytečně držet v nejistotě,“ uzavřel radní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 1 =