Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

66 nových čistíren odpadních vod

Datum: 10.09.2022

wasteWater

Na vodovody, kanalizace, čistírny odpadních vod, protipovodňová opatření, a další vodohospodářské stavby a akce poskytlo loni ministerstvo zemědělství dotace za více než 4,6 miliardy korun. Vyplývá to z pravidelné ročenky o stavu vodního hospodářství, Modré zprávy 2021.

Materiál již projednala vláda. Zprávu vypracovalo ministerstvo zemědělství s ministerstvem životního prostředí. „Ministerstvo zemědělství loni spravovalo 18 dotačních programů zaměřených na vodní hospodářství. Celkem jsme na tuto oblast poskytli více než 4,6 miliardy korun, a to z národních i evropských zdrojů. Podporu směřujeme například na výstavbu vodovodů a kanalizací, prevenci před povodněmi, budování závlah nebo obnovu a rekonstrukce rybníků,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

96 % obyvatelstva zásobováno z vodovodů 

Z vodovodů bylo loni zásobováno pitnou vodou 10,076 milionu obyvatel, 96 % z celkového počtu. Délka vodovodní sítě byla prodloužena o 1 093 kilometrů a dosáhla 80 197 kilometrů. V domech napojených na kanalizaci žilo 9,174 milionů obyvatel ČR, což znamená 87,4 % z celkového počtu. S pomocí podpory z ministerstva zemědělství bylo v roce 2021 vybudováno 66 nových čistíren odpadních vod, nyní jich je v České republice celkem 2 861.

Foto: aquatest.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

osmnáct − 4 =