Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Začíná obří investice do vodohospodářské infrastruktury v Jindřichově Hradci

Datum: 19.11.2023

Jindrichuv_Hradec

V těchto dnech bude zahájena největší investice do vodohospodářské infrastruktury města za posledního čtvrt století. Obnova čistírny odpadních vod si vyžádá více než 237 milionů a potrvá dvacet měsíců. Rekonstrukci si vyžádaly zpřísňující limity pro čištěné odpadní vody, zejména pak pro odstraňování fosforu.

„Mezi nejvýznamnější změny patří výstavba třetí vyhnívací nádrže, doplnění aerace u aktivačních nádrží, chemického hospodářství a mnohé další. Původní městská čistírna totiž pochází ze 70. let minulého století a poslední její rozšíření se datuje do roku 1998,“ řekl starosta Michal Kozár. Během opakovaného výběrového řízení město obdrželo tři nabídky, zvítězila Společnost Jindřichův Hradec. Nikdo z dalších uchazečů se neodvolal. Projekt je rozdělen na dvě etapy, celkové náklady dosáhnou téměř půl miliardy.

Čistírna nepřeruší provoz

Po celou dobu trvání stavby nebude na čistírně přerušen provoz, což klade velké nároky na vodohospodáře společnosti ČEVAK. „Nemůžeme si dovolit omezit čistění odpadní vody, takže budeme muset více koordinovat nezbytné činnosti v celém procesu čištění tak, aby se jich stavba dotýkala co nejméně. Společně s vlastníkem vodohospodářského majetku sledujeme stejný cíl, udržení a zlepšení kvality vypouštěné odpadní vody,“ vysvětlil provozní ředitel společnosti ČEVAK Peter Bolha. V návaznosti na realizovanou část obnovy čistírny odpadních vod je připravována další etapa, která bude dopracována i s ohledem na vývoj legislativy v Evropské unii a České republice.

Jindřichův Hradec připravuje rozpočet s půlmiliardovým schodkem

Město připravuje nákladné investiční projekty, schodek bude hradit z rezerv z minulých let. Jindřichův Hradec chystal rozpočet se záporným saldem téměř 350 milionů korun i na letošní rok, největší část schodku tvořily finanční prostředky na modernizaci čistírny odpadních vod, která se přesouvá do roku 2024. Mezi další významné investiční akce patří rekonstrukce zchátralého pivovaru za půl miliardy. „Očekáváme, že bychom ještě letos mohli vypsat výběrové řízení na zhotovitele a v příštím roce by mohly začít samotné práce,“ doplnil Kozár. V objektu by mohlo vzniknout multikulturní centrum a také pivovar s restaurací. Rozpočet budou ještě diskutovat 13. prosince městští zastupitelé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna × 3 =