Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Světový den vody v České Vsi na Jesenicku

Datum: 19.03.2024

cov-ceska-ves

Také VaK Jesenicka se připojují k oslavám Světového dne vody a zvou zájemce na exkurzi do čistírny odpadních vod v České Vsi. „Připomínáme si naše poslání na Jesenicku – výrobu pitné vody a zpracování odpadní vody. Naše práce nás baví a baví nás o ní dávat vědět veřejnosti. Vnímáme její rostoucí zájem o téma vody, a tak se snažíme přispívat k všeobecné osvětě,“ uvedli vodohospodáři, kteří na sobotu 23. března připravují prohlídku areálu, detekční techniky a vozového parku.

Společnost v těchto dnech zároveň představila investiční plán pro rok 2024. V něm proinvestuje přes 100 milionů korun. Doslova strategickým projektem pro 15 tisíc odběratelů pitné vody je napojení Keprnického potoka coby nového zdroje surové vody pro adolfovickou úpravnu vody. Vydatnost pramenů totiž není věc automatická, další zdroj je pro VAK existenční potřebou. Tato pojistka vyjde na 127 milionů, 70 % pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR.

Stěžejní akcí v oblasti obnovy vodohospodářské infrastruktury je pro VAK technicky náročná modernizace kanalizace na Lipovské ulici v Jeseníku. Obnova páteřní kanalizace se 72 přípojkami si vyžádá okolo 18 milionů korun. VAK je také pochopitelně připraven reagovat na opravy i nenadálé havárie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 − tři =