Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Přemnožení potkanů v Třinci, vodaři situaci nepodceňují

Datum: 04.08.2023

Potkani-vodari

Třinec monitoruje přemnožení potkanů. Na člověka zde může připadat až pět potkanů. Stojí za tím jídlo z podzemních kontejnerů. Město má však situaci pod kontrolou.

„Šetřením jsme zjistili, že se potkani v této lokalitě dokázali dostat k vyhozeným zbytkům jídla v zapuštěných odpadových nádobách, a to přes poškozené zábrany v betonových jímkách, ve kterých byly kontejnery uloženy,“ uvedl mluvčí města Stanislav Cieslar. Kromě deratizace podle něj pomohla i instalace více než stovky speciálních nádob na kuchyňský odpad, které nechala radnice rozmístit napříč městem.

„Množství vyhozeného jídla v popelnicích k tomu určených každým svozem, který je jednou za čtrnáct dní, roste. Naposledy tam spalovali více než dva tisíce tři sta kilogramů,“ vysvětlil Cieslar. Město začalo s plošnou výměnou zastaralých nádob. „Instalujeme místo nich nadzemní nebo zapuštěné, ale hermeticky uzavřené kontejnery, do kterých se potkani nedostanou,“ dodal mluvčí Třince.

Několikaměsíční akce Krysař

K plošné deratizaci přistupují každoročně Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Cílem je udržet počet potkanů v síti na stabilizované úrovni. Společnost v kraji od letošního dubna do začátku letních prázdnin rozmístila přes 42 tisíc různých typů návnad pro potkany. V případě potřeby každoročně na podzim následuje takzvaná ohnisková deratizace, která řeší především problematická místa. Ta obvykle začíná po konci letních prázdnin a probíhá do konce října. V případě, že se v některé lokalitě objeví problémy s větším množstvím potkanů, je situace vždy řešena operativním zásahem.

Potkani využívají kanalizaci jako silniční a dálniční síť, jejímž prostřednictvím se mohou přesouvat do míst nabízejících dostatek potravin. Proto je jejich výskyt vyšší v místech, kde jim lidé svým neodpovědným chováním spočívajícím ve vyhazování zbytků potravin do veřejného prostoru nebo okolí kontejnerů a popelnic připravují komfortní přístup k jídlu. Velmi často jde o sídliště a bytové komplexy.

Klíčová je spolupráce s městy nebo průmyslovými podniky

Návnady jsou rozmisťovány plošně, ale také cíleně do míst, kde byl zaznamenán zvýšený výskyt hlodavců. Úbytky nástrah jsou kontrolovány a v případě, že je to potřeba, tak jsou průběžně doplňovány, aby byla zvýšena efektivita celého procesu. Takzvaný dosyp se provádí zhruba dva až tři týdny po položení prvních nástrah. Používány jsou různé typy výrobků. Například extrudovaná kostka Protect Pro nebo Hubex L.

„Efektivitu deratizace zvyšuje to, když se ve stejnou dobu připojí s deratizací svých prostor a objektů také města a obce, případně průmyslové podniky, v jejichž areálech se potkani pohybují. Jde především o výrobce potravin, restaurace a vývařovny. Důležitá je koordinace aktivit zúčastněných stran. Můžu konstatovat, že s většinou měst a obcí je spolupráce v této oblasti velmi dobrá a akce probíhají v koordinaci s nimi. Deratizace pro nás realizují specializované firmy ve spolupráci s našimi zaměstnanci, kteří jim zpřístupňují kanalizační síť,“ vysvětlil ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Petr Grzonka.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct − 7 =