Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vodní elektrárny Skupiny ČEZ sucho neohrožuje

Datum: 21.06.2022

dlouhe_strane

Vodní elektrárny Skupiny ČEZ zatím kvůli suchu problémy nemají. Všechny jsou podle portálu Oenergetice.cz v provozu, odstávky jsou zapříčiněny pouze dlouhodobými modernizacemi, jako třeba v případě druhého bloku elektrárny Slapy. Skupina však situaci neustále monitoruje.

„Problémy s nedostatkem vody tedy aktuálně neřešíme, situaci však sledujeme a podobně jako v minulosti jsme připraveni provoz elektráren přizpůsobit konkrétní hydrologické situaci,“ řekl ČTK mluvčí Martin Schreier. Velkých akumulačních elektráren, například na Vltavské kaskádě, které jsou nasazovány většinou jen v energetických odběrových špičkách a vyrábějí pouze několik hodin denně, se nedostatek vody v minulosti téměř nikdy nedotkl.

„Nižší průtoky ovlivnily spíše průtočné malé vodní elektrárny provozované v podstatě v nepřetržitém režimu, kde byli energetici v takovém případě nuceni sáhnout k odstavení části výkonu,“ uvedl Schreier. Vodní elektrárny provozované polostátní skupinou ČEZ v České republice vyrobily v loňském roce 1,28 terawatthodiny (TWh) elektřiny, meziročně o 17 procent více. Hlavním zdrojem elektřiny v ČR byly loni jaderné elektrárny, které se na výrobě podílely z 36,6 procenta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 − 1 =