Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Pět domů pod vodou. Pachatel: bobři

Datum: 04.07.2021

v-severni-se-protrhla-bobri-hraz-07_denik-630-16x9@2x

Ve čtvrtek 1. července muselo do osady Severní, části Lobendavy na Šluknovsku, několik jednotek hasičů. Na vině byla prasklá bobří hráz, která měřila přes tři metry. Voda zasáhla asi pět domů, většinou v nich bydlí starší lidé, řekl starosta Lobendavy Stanislav Jirásek. 

„K jedné osmdesátileté paní, která se strachy klepala, jsem se přes dvůr brodil 80 centimetry vody,” popsal dramatickou situaci Jirásek. Podle něj se bobři ve vesnici zdržují poslední dva až tři roky. „Museli jsme odčerpat vodu ze čtyř studní a jednoho sklepa,” uvedl mluvčí hasičů Milan Rudolf s tím, že do Severní vyjely jednotky z Dolní Poustevny a ze Šluknova.

Výskyt bobra evropského potvrdili zoologové a úřady v první polovině roku 2018 například v řece Bílině na Mostecku. Zvíře se v regionu pohybovalo mezi litvínovskou chemičkou a chanovskou čistírnou odpadních vod. „Informace o škodách jsme nezaznamenali, ani nepřišla žádná stížnost od občanů nebo žádost o náhradu škody, kterou by bobr způsobil,“ uvedla tehdy vedoucí mosteckého oddělení životního prostředí Stanislava Pöschlová.

Situaci s bobry monitorují i vodohospodáři z Povodí Moravy. „Dospělí jedinci mohou stavbou hrází způsobit rozlití vody do okolí. Podmáčený terén ničí například silnice,“ vysvětlil na začátku roku 2019 mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

12 + čtrnáct =