Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Města a obce se stále více zapojují do třídění jedlých olejů a tuků

Datum: 16.02.2022

COV-Havirov

Například Havířov již navýšil počet speciálních nádob a nyní jich stojí ve městě 150. Loni zde bylo odvezeno téměř 17 tun olejů, ale v čistírně odpadních vod se to zatím neprojevilo. Informoval o tom regionální televize POLAR.

„V momentě, když tuk vylejete do kanalizační sítě, se ochlazuje. Nabaluje na sebe další nečistoty a hroudy dál pokračují kanalizační sítí, kde nám například ucpávají čerpadla, lepí se na stěny kanalizačního systému a v případě, že doplavou až do čistírny, tak se shlukují do velkých kulatých tvarů,“ řekl mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt.

Například firma Trafil Oil za poslední dva roky odvezla z regionu 260 tun oleje a tuků. „Je to malá kapka v moři, ale je to pořád lepší než nic. Když se podíváte 60 tun v roce 2020, teď už je to nějakých 200 tun v roce 2021,“ uvedl Martin Veselý, manažer vývoje Trafin Oil.

Rozhodně se do kanalizace nesmí dostat biologický odpad (zbytky jídel, odpad z kuchyňských drtičů), tuky (fritovací a motorové oleje), veškeré hygienické potřeby, chemikálie a léky. Plastové části z hygienických potřeb, které nepodléhají rozkladu, mohou zničit čerpadla v čerpacích stanicích odpadních vod.

Čerpadlům také vadí vhazování vláknitých materiálů do kanalizace. Ty se totiž namotávají na oběžná kola čerpadel a způsobují jejich ucpávání, případně se dostávají mezi oběžné kolo a hydraulickou skříň s následkem poškození ucpávky, zatečením do rotoru a zničení pohonného elektromotoru. Provoz čistírny odpadních vod může výrazně zkomplikovat řada chemických a nebezpečných látek, z nichž některé jsou vysoce jedovaté a výbušné, a mají negativní vliv na biologické procesy při čištění odpadní vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 1 =