Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Středočeské obce si rozdělí 132 milionů

Datum: 09.07.2023

Vodovodni_kohoutek

Menší obce ve Středočeském kraji si rozdělí dotace na oblast životního prostředí a zemědělství ve výši 132 milionů. Peníze jsou výhradně určeny na zásobování vodou nebo její čištění.

„Stavby vodovodů a kanalizací nebo jejich údržba patří mezi velmi nákladné projekty. Zejména pro menší obce jsou to významné položky v rozpočtu,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).

S žádostmi uspělo více než 70 obcí. Radnice žádaly na intenzifikace a modernizace čistíren odpadních vod, vodovody a vodojemy nebo o příspěvky na kanalizaci, na vodovodní nebo kanalizační přípojky či rekonstrukce vodovodního řadu.

Středočeský kraj podpoří i rekonstrukci klíčového přivaděče

Na obnovu vodovodního přivaděče mezi Prahou a Kladenskem získá společnost Vodárny Kladno-Mělník příspěvek od kraje. Přidělení desetimilionové dotace schválilo středočeské zastupitelstvo. Stávající technický stav potrubí již nevyhovuje. Více než dvacet kilometrů dlouhý přivaděč má nadregionální význam.

„Nový vodovodní přivaděč bude veden v původní trase a původních dimenzích. Průzkumem byly zjištěny úseky, kde je řad už na hranici životnosti. Na základě této zprávy byly navrhnuty nejkritičtější úseky a ucelená místa pro rekonstrukci,“ uvedla Skopalíková. Náklady přesáhnou 130 milionů. Dotace pokryje úsek o délce přes 2,6 kilometru. Přivaděč propojuje pražskou vodárenskou soustavu se soustavou na Kladensku a Mělnicku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 8 =