Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Plzeň monitorovala druhové složení v rekreačních rybnících

Datum: 11.05.2022

monitoring_ryb_2_XL

Složení ryb podle druhů v rekreačních rybnících v Bolevecké rybniční soustavě sledovali plzeňští správci městských rybníků spolu s odborníky z Hydrobiologického ústavu Akademie věd ČR. Informoval o tom portál Plzeň.cz.

„Kontrolovat množství ryb a jejich druhovou skladbu je jedním z opatření, které pomáhá udržovat kvalitní vodu ve Velkém boleveckém rybníku. Tím, že snížíme množství plevelných ryb, omezíme přísun fosforu, který podporuje vznik sinic a řas. To ocení zejména ti, co si v létě chodí do Boleváku zaplavat,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule, do jehož kompetence spadá správa městských lesů a rybníků.

Monitoring rybí obsádky probíhá ve Velkém boleveckém rybníce každoročně od roku 2006. Vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka vysvětlil, že monitoring provádějí pracovníci Biologického centra Akademie věd České republiky – Hydrobiologického ústavu pomocí lodi se speciální výbavou.

Na ní se nachází elektrolovné zařízení, které ryby lehce omráčí tak, že je obsluha může podběrákem vylovit do připravené vaničky. Ryby je možné vytřídit. Ušlechtilé ryby, jako jsou kapr, lín, tolstolobik či vzácnější úhoři a sumci, se ale do vody vracejí. Stejně tak jako štiky, boleni či candáti. Vytříděné plevelné ryby skončí v kádích, a poté putují do zoologické zahrady jako krmení pro zvířata. „U vybraných druhů ryb se sleduje jejich velikost, váha a stáří, které lze zjistit ze šupin,“ doplnila Jiřina Maršálková z oddělení vodního hospodářství SVSMP, která na monitoringu každoročně za město Plzeň s experty spolupracuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − 6 =