Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Tábor převzal hotovou srážecí stanici fosforu

Datum: 08.02.2023

c5be7aae-007f-4f22-a12c-ff89d043336e

Do místní nádrže Jordán se dostává vysoké množství fosforu. V koupací sezoně tak zde voda takzvaně kvete. Podle vědců je v průměru v Jordánu 20 až 40 mikrogramů fosforu na litr, maxima jsou dokonce 80 mikrogramů. Pro rekreační využití je ideální hodnota pod 20 mikrogramů na litr.

Město proto nechalo srážecí stanici vybudovat nedaleko dálnice D3 a blízko příměstské části Stoklasná Lhota. Fungovat začne na konci března, Tábor musel investovat 5,5 milionu. Místostarosta Radoslav Kacerovský očekává, že srážecí stanice sice kvalitu vody výrazně zlepší, nicméně podotýká, že není ani všelék. Město přijme i další opatření, o kterých bude informovat.

Odborníci z Biologického centra Akademie ČR a ze společnosti Photon Water Technology také upozorňují, že se zlepšení neprojeví hned, ale postupně. Podobné zkušenosti se prokázaly například na Brněnské přehradě. Vědci už Táboru dříve doporučili kromě srážecí stanice i regulaci složení rybí obsádky a jednání s obcemi v povodí týkající se výstavby čističek s terciálním stupněm čištění odpadních vod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − jedenáct =