Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Voda z doby ledové v Aqualandu Moravia

Datum: 12.08.2021

dc49c9ee-32f2-4ec6-b322-3612484c1883-1

Pokud navštěvujete Aqualand Moravia v Pasohlávkách, tak se koupete ve vodě z doby ledové. Zjistili to vědci z Masarykovy univerzity, když porovnávali termální prameny, které se využívají v Pasohlávkách a v rakouském Laa an der Thaya. Informovaly o tom brněnské Události České televize.

Zatímco podle vědců z Ústavu geologických věd Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Laa převažují podzemní vody, původně mořského původu, související s posledním výskytem moře v této oblasti před 15 miliony lety, termální voda čerpaná v Pasohlávkách obsahuje nejen pozůstatky původních mořských vod, ale je obohacena také aktivním přítokem sladkých podzemních vod z dešťových srážek.

Ty před více než 10 tisíci lety postupně protékaly vápencem. Podzemní vody využívané v Pasohlávkách a Laa an der Thaya mají teplotu přibližně 42 °C a čerpají se z hloubky téměř 1,5 kilometru. K jejich objevení došlo při hledání ropných zdrojů.

Kapacita Aqualanda v obci Pasohlávky na Brněnsku je 8 000 návštěvníků a vodní plocha má rozlohu přes 3 000 metrů čtverečních. Součástí aquaparku je 16 bazénů, 24 tobogánů a skluzavek, 30 typů saun, wellness zóna (římské a sluneční lázně), Hotel Aqualand Inn, restaurace a 7D kino.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

patnáct − osm =