Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nový zdroj pomůže pokrýt rostoucí spotřebu vody na Pohořelicku

Datum: 09.06.2023

MZV

Vznik nového vodního zdroje s úpravnou vody v Ivani pro Pohořelicko odprezentovali ministru životního prostředí Petru Hladíkovi zástupci Státního fondu životního prostředí ČR, starosta Pohořelic, místopředseda představenstva VaK Břeclav Miroslav Novák a ředitel vodáren Milan Vojta.

Pohořelicko dříve trápily dusičnany v pitné vodě. „Sledujeme situaci na vodním zdroji Nová Ves u Pohořelic. Právě tam se od poloviny roku 2021 začaly zvyšovat hodnoty dusičnanů v odebírané podzemní vodě. Od září 2022 jsou již hodnoty dlouhodobě v pořádku,“ sdělila na konci února Deníku mluvčí společnosti Eliška Windová.

V srpnu 2021 totiž rozhodli krajští hygienici o stanovení mírnějšího hygienického limitu pro pitnou vodu z vodního zdroje Nová Ves pro ukazatele dusičnany a amonné ionty. „Opatření se původně týkalo osmi obcí, kam VaK Břeclav vodu z vodního zdroje Nová Ves dodával. Díky možnosti směšování vody z vodního zdroje Nová Ves a vody z úpravny v Zaječí se podařilo již na konci roku 2021 snížit hodnoty dusičnanů a amonných iontů na schválené hodnoty,“ vysvětlila Windová.

Jak letos připomněla, z mírnějšího limitu byly vyřazené Pouzdřany, Přibice, Vranovice a Strachotín. Pro stálou kontrolu kvality vody byla na vodojemech v Pouzdřanech a Pasohlávkách umístěná sonda, která obsah dusičnanů v dodávané pitné vodě nepřetržitě monitoruje, uvedl Deník.

Vznik problémů s vyšším obsahem dusičnanů v odebírané podzemní vodě určit ale nedokázaly ani odborné posudky. Celkové náklady proplacené za balenou vodu činily od roku 2021 přibližně dva miliony korun. V souvislosti s problematikou vodního zdroje Nová Ves učinila společnost VaK Břeclav celou řadu opatření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − osmnáct =