Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ostrava drží prvenství v použití Ice Pigging

Datum: 26.02.2023

Ice_Pigging

Jedná se o metodu čištění vodovodního potrubí směsí ledu a soli. Technologie vznikala deset let ve Velké Británii za účasti Univerzity v Bristolu. 

Princip podle OVAK spočívá v tom, že se do vodovodního potrubí natlačí směs složená z 95 % z ledové tříště a z 5 % z kuchyňské soli. Průchod této směsi potrubím je více než tisíckrát účinnější než běžný proplach. Metoda byla v České republice poprvé testována v roce 2016 a od té doby proběhlo čištění vodovodních řadů v různých oblastech České republiky a Polska, kdy zákazníky byly vodárenské společnosti, města a průmyslové podniky.

OVAK také informoval o ztrátách vody v síti, které v roce 2022 činily 1,341 milionu kubíků vody, což je 8,13 % z vody realizované. Hodnota je výrazně pod průměrem v ČR. Průměrná úroveň ztrát v ČR byla za rok 2020 zhruba 15 %. Společnost OVAK je provozovatelem vodohospodářské infrastruktury na území města, které je jejím vlastníkem. Hlavními akcionáři jsou statutární město Ostrava (40,60 %) a francouzská společnost SUEZ International (50,13 %).

Ostravské vodárny a kanalizace dodávají do vodovodní sítě města Ostravy pitnou vodu, která přibližně z 60 % pochází z povrchových zdrojů a je upravována a dopravována do města infrastrukturou společnosti SmVaK Ostrava a zbývajících 40 % produkce je vyráběno z podzemních zdrojů na území Ostravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × tři =