Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nová základna Vodní záchranné služby ČČK prohloubí spolupráci s vodohospodáři

Datum: 19.07.2023

2023-07-20-základna VZS

V pondělí 24. července proběhne slavnostní otevření základny Vodní záchranné služby v Pasohlávkách. Nová základna poskytne záchranářům především lepší podmínky pro zásahy na horní novomlýnské nádrži. Základna vznikla na pozemcích Povodí Moravy, které pozemky záchranářům poskytlo. Spolupráce při realizaci základny navíc prohloubila spolupráci mezi záchranáři a vodohospodáři i v dalších oblastech.

Doposud vodní záchranáři střežili bezpečnost na vodní nádrži Nové Mlýny z provizorních prostor. Snaha o vybudování vlastního zázemí, které by zajistilo ideální podmínky pro ochranu zdraví a života lidí v okolí vodní nádrže Nové Mlýny, vyústila ve spolupráci se správci vodních nádrží. Povodí Moravy tak poskytlo záchranářům pozemky i pomoc s administrací základny Vodní záchranné služby ČČK v Pasohlávkách. „Mám obrovskou radost z toho, že se Povodí Moravy může touto formou podílet na bezpečnosti a ochraně zdraví lidí při rekreaci na Nových Mlýnech. Ty představují jednu z nejnavštěvovanějších destinací v Jihomoravském kraji. Přestože si přeji, aby zásahů vodní záchranné služby bylo potřeba co nejméně, události z posledního týdne dokládají, že vodní záchranáři jsou nutností,“ říká generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Vodní záchranná služba ČČK střeží hladinu Nových Mlýnů od roku 1996. Nová základna záchranářům zajistí stabilní místo pro výkon záchranné služby, lepší zázemí pro zásahy na vodě i lepší podmínky pro ošetření zraněných osob. „Mimo lepšího prostředí pro naše vodní záchranáře bude především rychlejší reakční čas k výjezdu. Nyní při zásahu na vodní hladině musí vodní záchranáři jezdit vozidlem k ukotvené lodi, vzdálené asi 500 metrů od stávajících prostor, což značně prodlužuje reakční čas. Díky molu, které nyní bude pouhých 15 metrů od základny, se tento čas zkrátí v řádech minut. Taktéž zásahy na břehu budou rychlejší, protože bude volnější výjezd, než je nyní v dosavadních podmínkách. V neposlední řadě je potřeba vyzdvihnout umístění v klidové zóně, kde mezi poskytováním našich služeb budou mít konečně naši záchranáři i chvilku zaslouženého klidu na jídlo a spánek,“ popisuje předseda brněnského pobočného spolku Vodní záchranné služby ČČK Daniel Bartošek.

Oboustranná spolupráce na stavbě nové základny navíc prohloubí vzájemné vztahy mezi vodohospodáři a vodními záchranáři. „Dá se předpokládat, že si budeme v rámci výkonu našich povinností vzájemně vypomáhat. Spolupráci prohloubíme zejména u různých druhů prací na i pod hladinami vodních nádržích. V minulosti jsme techniku vodních záchranářů využili třeba u odstřelování starých kmenů stromů ze dna vodní nádrže Nové Mlýny, které komplikovaly dopravu posádkám lodí,“ doplňuje Gargulák.

Základny Vodní záchranné služby ČČK v Pasohlávkách byla realizována díky dotaci Jihomoravského kraje a Ministerstva vnitra. Slavnostní otevření základny Vodní záchranné služby v Pasohlávkách proběhne 24. července ve 14 hodin.

Petr Chmelař

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + deset =