Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Bývalé lázně Jánské Koupele mají nového majitele

Datum: 31.03.2020

janske-koupele-2020-23_denik-630

Chátrající památkově chráněný areál bývalých lázní Jánské Koupele na Opavsku koupila firma ostravského právníka Karla Ležatky od tenisty Tomáše Berdycha a jeho společníka Petra Lexy. Ležatka je vlastníkem lyžařského areálu v Kopřivné. Podle něj chce v Jánských Koupelích vybudovat fungující lázně. Projekt komplikuje současná pandemie koronaviru. Informovaly o tom Události Ostrava České televize.

„O lokalitu jsem se zajímal delší dobu. Chci, aby se tam vrátil život. Údolí Moravice je překrásné místo, asi nejkrásnější v Moravskoslezském kraji,“ řekl Ležatka. Ten již také pro půlmiliardovou investici sehnal maďarského investora se zkušenostmi s lázeňstvím. Podle Ležatky budou mít práce vlivem současných událostí zpoždění. Dále Ležatka uvedl, že chce v Jánských Koupelích vybudovat lázně dostupné české klientele.

Areál Jánských Koupelí tvoří 11 budov s pozemky, které leží v údolí na obou březích řeky Moravice. Na seznamu památek jsou od roku 2005. „Důsledky dlouhodobého neudržování jsou u jednotlivých objektů zjevné, jejich stavebně-technický stav je velmi špatný, u některých dokonce havarijní. Areál byl z podnětu Národního památkového ústavu zařazen do seznamu nejohroženějších památek ČR. Přesto jsme přesvědčeni, že většinu objektů lze zachovat a obnovit,“ řekla Petra Batková z ostravského památkového ústavu.

Foto: MS Deník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × 4 =