Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Praha neprodlouží pronájem staré ČOV, postup kritizuje komitét pro památky

Datum: 22.12.2023

Praha-stara-COV

Hlavní město neprodlouží smlouvu spolku Továrna, který má v pronájmu areál staré čistírny odpadních vod v Bubenči. Od ledna 2024 areál převezme městská firma Trade Centra Praha (TCP). Podle mluvčího magistrátu Vít Hofmana Praha zpracuje projekt dalšího využití a osloví s ním městské organizace. 

Postup však kritizuje Český národní komitét Mezinárodní rady památek (ČNK ICOMOS). Upozorňuje na to portál Ekolist.cz.

Praha nevyjasnila, jaké má s památkově chráněným areálem plány, poukazuje rada. Čistírna v Bubenči vznikla před více než 115 lety a po více než 60 let sloužila jako hlavní čistírna odpadních vod pro celé hlavní město, než ji nahradila Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. V roce 1991 byla prohlášena za kulturní památku, o dvacet let později za národní kulturní památku.

Praha nyní zpracovává dokument k dalšímu využití areálu. Podle mluvčího byl současný nájemce o neprodloužení smlouvy včas informován. Vše se uskutečnilo naprosto v souladu se smlouvami a zákonem a nájemce byl o této skutečnosti informován s dostatečným, téměř osmiměsíčním, předstihem, říká Hofman.

ČNK ICOMOS kritizuje Prahu za to, že dosud nevyjasnila, jak bude s památkou zařazenou na indikativní seznam České republiky pro nominace na zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO nakládat. Jelikož stará čistírna v Bubenči představuje mimořádné svědectví dějin architektury a techniky, budoucí program by měl péči o památkové hodnoty objektu klást na první místo, uvedl viceprezident komitétu Martin Horáček. Komitét zároveň nabídl Praze spolupráci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − 4 =