Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Klíčový přivaděč pro Kladno bude opravený za měsíc

Datum: 25.04.2023

Privadec-Kladno

Rozsáhlá modernizace 2 642 metrů vodovodního přivaděče mezi Kladnem a Prahou má být hotova do konce května. Více než dvacet kilometrů dlouhý přivaděč, který propojuje pražskou vodárenskou soustavu se systémem Vodáren Kladno – Mělník, má zásadní a nadregionální význam. Představuje jeden z pilířů pro dostatečné a nepřetržité zásobování měst a obcí nejen v kladenském, ale také mělnickém okrese.

Při obnově přivaděče je v úseku v Hostivici používána k renovaci potrubí bezvýkopová metoda. Jak uvedl Deník, jde o technologii šetrnější k okolní krajině, která je navíc o třetinu levnější v porovnání s využitím otevřeného výkopu. Zatímco metr výkopu stojí při rekonstrukci vodovodní sítě 52 tisíc korun, u bezvýkopové metody se jedná o 36 tisíc korun, vysvětlil Deník. U Hostivice je touto technologií renovováno 400 metrů potrubí.

Před zahájením rekonstrukce v září 2022 byla v celé délce na vodovodním přivaděči, jehož průměr je v rozmezí od 800 milimetrů do 1000 milimetrů, provedena velmi přesná diagnostika speciální technologií s názvem PipeDiver. Vyhodnocením výsledků, kdy speciální robotické zařízení „proplulo“ potrubím a zaznamenalo všechna problematická místa, byly přesně určeny úseky, které byly ve stavu vyžadujícím rekonstrukci. Podařilo se tak zcela přesně přistoupit k obnově pouze tam, kde to bylo třeba.

K modernizaci byla zvolena především bezvýkopová technologie zatažení nového polyethylenového potrubí s těsným přilnutím k původní stěně potrubí, které už nesplňovalo vlivem částečné degradace parametry pro transport pitné vody, tak ve výsledku nadále slouží jako vnější pevnostní a mechanická ochrana zcela nového, plně vyhovujícího potrubí. Celkové investiční náklady přesahují 130 milionů.

Fotogalerie v Deníku zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna + 2 =