Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Rozsáhlý projekt pro posílení zásobování Karlových Varů

Datum: 22.01.2024

UV-Brezova-Vodakva-755x455

Na začátku ledna byla zahájena první etapa projektu, jehož cílem je zdvojit klíčové zásobní řady karlovarského vodovodního systému a zvýšit zabezpečení dodávky pitné vody do města Karlovy Vary i dalších napojených obcí.

„Karlovarský vodovod zásobuje pitnou vodou více než 100 000 obyvatel. Vodu do něj dodává úpravna Březová, jejímž zdrojem je nádrž Stanovice. Již v minulosti jsme investovali do rekonstrukce a modernizace úpravny. Dnes je vybavena unikátní technologií ultrafiltrace (instalovanou v roce 2016), která zajistí spolehlivou výrobu pitné vody i v případě zhoršení kvality vody v nádrži. Abychom dále zvýšili zabezpečení tohoto pro Karlovarský kraj zásadního vodovodního systému, připravili jsme rozsáhlý projekt, jehož realizace bude probíhat po etapách v následujících letech,“ uvedl Miroslav Vaněk, místopředseda Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech, které je investorem projektu.

Zdvojení hlavního přivaděče pitné vody

Během první etapy dojde ke zdvojení hlavního přivaděče pitné vody z úpravny vody Březová na Sokolský vrch. „Tato trasa je zásadní pro dodávku vody do celého systému. Z vodojemů na Sokolském vrchu se zásobuje centrum Karlových Varů a jeho další části na pravém břehu Ohře. Přes Sokolský vrch se také voda dopravuje na levý břeh Ohře, do vodojemů ve Staré Roli a na Růžovém vrchu, odkud pak pokračuje do dalších měst a obcí (například Nová Role, Ostrov, Chodov, Jáchymov),“ vysvětlil Zdeněk Frček, ředitel Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, které poskytují sdružení technickou podporu při realizaci investic.

Několikaletá akce

Dnes vede z úpravny Březová na Sokolský vrch pouze jeden přivaděč o průměru 800 mm a délce 3,5 km. „Vedle původního potrubí se tedy položí nové o průměru 600 mm a vytvoří se tak stoprocentní rezerva pro případ mimořádné události. Zdvojení hlavního řadu také umožní provádět opravy či rekonstrukce bez omezení dodávky vody,“ doplnil Frček. Výstavba nového přivaděče z úpravny Březová na Sokolský vrch by měla trvat přibližně dva roky. Předpokládané investiční náklady jsou 165 milionů Kč. Na projekt se sdružení podařilo získat dotační podporu z Ministerstva zemědělství ČR ve výši 70 % nákladů. Během dalších let bude projekt pokračovat dalšími etapami, díky kterým se postupně položí dva nové velké přivaděče ze Sokolského vrchu směrem do Tuhnic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × 2 =