Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zkoušky přečerpávací stanice Hostouň

Datum: 10.11.2023

385074480_17975607452575809_5024241749658079063_n

Zajištění zásobování obyvatel pitnou vodu v oblasti působnosti Vodárny Kladno – Mělník (VKM) je jejím základním posláním, a proto byl obnoven přivaděč propojující pražskou vodárenskou soustavu se soustavou VKM.

Aby se pitná voda dostala z vodojemu Kopanina na okraji Prahy až do vodojemu Kožova hora u Kladna, musela být na této trase rekonstruována přečerpávací stanice u obce Hostouň. Od 7. do 12. listopadu zde proběhnou provozní čerpací zkoušky. Upozorňuje na to provozovatel vodovodů a kanalizací, Středočeské vodárny.

Objekt zásobuje pitnou vodou obce Hostivice, Jeneč, Hostouň, Pavlov, Červený Újezd, Svárov, Ptice a Úhonice. Změny rychlosti proudění mohou v těchto dnech způsobit zhoršení senzorických vlastností, jako jsou zvýšení zákalu, koncentrace železa či změna barvy vody. Po celou dobu čerpacích zkoušek budou dotčené obce zásobovány z Želivky.

Rozsáhlá rekonstrukce čerpací stanice zahrnovala nejen výměnu obřích čerpadel a elektromotorů, díky kterým bude možné přepravovat vodu dle aktuální potřeby v objemech od 50 do 550 litů za vteřinu, ale také nových nerezových rozvodů a systému měření tlaku a průtoku vody. To vše řízeno vzdáleně z centrálního dispečinku.

Součástí modernizace bylo také kompletní přestrojení na moderní elektrozařízení, doplnění vzduchotechniky a samozřejmě proběhla kompletní vnější a vnitřní rekonstrukce budovy včetně úpravy okolního terénu. Nově zrekonstruovaná přečerpávací stanice Hostouň se stala dalším významným objektem soustavy VKM v cestě k zajištění kontinuálního zásobovaní obyvatel pitnou vodou. Celkové investiční náklady představují 75 milionů.

Foto: ALSTAP

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct + dvanáct =