Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

VKM: Pokračuje modernizace přivaděče s nadregionálním významem

Datum: 02.02.2023

VKM-modernizace_privadece

Vodárny Kladno – Mělník zahájily v roce 2022 rekonstrukci vodovodního přivaděče za více než 130 milionů mezi vodojemy Kopanina a Kožova hora. Více než dvacet kilometrů dlouhý přivaděč má nadregionální význam. Propojuje totiž pražskou vodárenskou soustavu se systémem VKM. 

„Před zahájením rekonstrukce byla v celé délce na přivaděči, jehož průměr je v rozmezí od 800 mm do 1000 milimetrů, provedena velmi přesná diagnostika speciální technologií s názvem PipeDiver. Vyhodnocením výsledků, kdy speciální robotické zařízení „proplulo“ potrubím a zaznamenalo všechna problematická místa, byly přesně určeny úseky přivaděče, které byly ve stavu vyžadujícím rekonstrukci. Podařilo se zcela přesně přistoupit k obnově přivaděče pouze tam, kde to bylo třeba,“ vysvětlily vodárny.

Společnost k rekonstrukci zvolila převážně bezvýkopovou technologii, což znamená zatažení polyethylenového potrubí s těsným přilnutím ke stěně původního potrubí. To už nesplňovalo vlivem částečné degradace parametry pro transport pitné vody, ale dále slouží jako vnější pevnostní a mechanická ochrana zcela nového, plně vyhovujícího vnitřního potrubí. Celková délka opravovaného úseku je 2642 metrů, dokončení je plánováno na druhou polovinu letošního roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři + sedmnáct =