Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Sanace lagun v Ostravě pod drobnohledem médií

Datum: 09.01.2020

laguny.ostrava

Sanace lagun po chemičce Ostramo v Ostravě pokračuje podle plánu. Tak by se dal shrnout průběh prací společnosti AVE CZ, která z areálu ke konci roku 2019 odvezla 31 tisíc tun upravených kalů k ekologické likvidaci. Potvrdila to Jana Dronská, mediální zástupkyně státního podniku Diamo, který na likvidaci lagun dohlíží.

„V posledních měsících byly odvezeny z areálu lagun tisíce tun upravených kalů a stanovený plán se podařilo splnit, dokonce i mírně překročit. Pro dokončení odstranění takzvaných nadbilančních kalů z areálu lagun zbývá pro tento rok odvézt 46.745 tun,“ řekl ředitel odštěpného závodu Odra státního podniku Diamo Petr Kříž.

Laguny patří k největším ekologickým zátěžím České republiky. Od počátku bylo jejich čištění komplikované a termín dokončení se neustále posouvá. Bylo vytěženo 200 000 tun kalů, ale následně se ukázalo, že jsou v lagunách další desítky tisíc tun tohoto materiálu. Jedná se o takzvané nadbilanční kaly.

Kaly z ostravských lagun se staly velkým tématem na Sokolovsku, kde se likvidují v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové. K likvidaci kalů v Ostravě se stát zavázal před více než dvaadvaceti lety. Ačkoliv s tím město nesouhlasí, tak kompletní vyřešení problémů s lagunami bude trvat nejméně dalších devět let.

Objevily se rozpory kolem technologie čištění

Při sanaci kontaminovaných zemin je jejich ukládání do takzvané kazety v kombinaci s technologií stabilizace nejvhodnějším řešením, sdělilo Ostravě ministerstvo životního prostředí v reakci na výzvu města, které nesouhlasí s tímto způsobem nakládání se zeminami. Náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová uvedla, že není jasné, co by ukládání kontaminovaných zemin do takzvané kazety znamenalo pro příští generace. Město žádá využití jiné technologie.

„Co se týká dekontaminace zemin a navážek, musíme zdůraznit, že z odborného pohledu je ekokontejnment v kombinaci s technologií stabilizace nejvhodnějším řešením. Zajistí využití území v daleko kratší době, než kdyby se postupně odvážely z lokality stovky tisíc tun zeminy, pro kterou v ČR neexistuje koncové zařízení s dostatečnou kapacitou pro odstranění nebo dekontaminaci,“ napsala v prosinci ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × 4 =