Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Přerov má největší sušárnu kalů v České republice

Datum: 09.09.2021

sušárna

Slavnostním přestřižením pásky byla v pátek 3. září v čistírně odpadních vod v Přerově otevřena největší sušárna kalů v České republice. Výstavba vyšla na 190 milionů, zhruba čtvrtinu pokryla dotace. Cílem je ekologické nakládání s kaly, které se po vysušení stanou energetickou surovinou.

Jak uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací Přerov Miroslav Dundálek, s přípravou na stavbu se začalo v roce 2016, kdy byla zapracována bilanční studie, která měla přinést odpověď na otázku, jak bude nakládáno s kaly. Jedná se o sušárnu kalu s ročním výkonem 9 a půl tisíce tun odvodněného kalu.

„Zařízení bude zpracovávat odpadní kal také z čistíren v Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Kojetína. V celé republice se nacházejí jen tři takové sušárny, naše je největší a jediná na Moravě. Moderní zařízení bude v provozu 24 hodin denně,“ konstatoval předseda společnosti VaK Přerov Michal Zácha. Podle přerovského primátora Petra Měřínského je to další díl do skládačky ekologických aktivit, které město podporuje a také realizuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − tři =