Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Táborská čistírna Klokoty dostane unikátní technologii

Datum: 18.03.2024

Kaly

S čistírenským kalem v Areálové čistírně odpadních vod v Táboře si poradí unikátní pyrolytická jednotka, díky níž provoz přestane produkovat kal jako odpad, výsledný produkt totiž půjde, po získání potřebných povolení, využít v zemědělství nebo lesnictví.

„Čistírna  bude nejen energeticky hospodárná, ale umožní využít i vedlejší produkt, který při čištění odpadních vod vzniká,“ říká starosta Štěpán Pavlík.  Areálová čistírna a čistírna odpadních vod Klokoty ročně po odvodnění vyprodukuje okolo osm tisíc tun vyhnilého kalu, který obsahuje více než 75 procent vody.

„Z kalu se ve vyhnívacích nádržích uvolňuje bioplyn, z nějž se na dvou kogeneračních jednotkách vyrábí elektřina a vzniká zbytkové teplo. Obojí se dále využívá pro energetické zajištění provozu čistírny,“ vysvětluje technický ředitel společnosti ČEVAK Jiří Lipold. Odvodněný kal se na konci tohoto roku začne efektivně využívat, doposud byl brán jako odpad.

Stavba za čtvrt miliardy

Aby v Táboře mohli pyrolytickou jednotku využívat, musí postavit nízkoteplotní pásovou sušárnu kalu, kde se kal zbaví vody. „Pyrolýzou, při které dochází k chemickému rozkladu, vznikne pevná látka karbochar a jako vedlejší produkt pyrolýzní plyn. Jeho spálením vznikne tepelná energie, která se využije právě pro sušárnu kalu. Tím do celého procesu vrátíme až 70 procent tepla,“ říká Pavlík. Výsledný produkt lze využít v zemědělství nebo lesnictví jako pomocnou látku, díky které bude moci půda lépe zadržovat vodu.

Celý projekt si vyžádá 257 milionů, z toho 85 milionů korun získá Vodárenská společnost Táborsko z dotace z Operačního programu Životní prostředí. Zařízení bude sloužit jak pro AČOV Tábor, tak pro menší táborskou čistírnu v Klokotech, odkud se bude odvodněný kal ke zpracování dovážet do bunkru v areálové čistírně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 + 16 =