Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Žďárská čistírna zpracuje více vody

Datum: 18.07.2022

19-09-ŽĎAS-PROTUR-Instalace-na-ČOV-Žďár-nad-Sázavou-LQ-2

Rozsáhlá modernizace čistírny odpadních vod ve Žďáru nad Sázavou skončí v říjnu 2024. Napojit se na ni budou moci další obce. Na akci za 299,7 milionu korun bez daně dostal Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko dotaci 147,4 milionu ze Státního fondu životního prostředí.

Kapacita žďárské čistírny odpadních vod je podle předsedkyně Dagmar Zvěřinové na hraně několik let. Zvyšovat se bude po pětadvaceti letech. Osazené budou výkonnější technologie. Čistírna byla vybudovaná v 60. letech, původně byla nastavená na čištění odpadní vody v území s nejvýše 25 000 obyvateli. Po modernizaci v 90. letech její kapacita stoupla na 34 500 ekvivalentních obyvatel, teď se zvýší na 39 400 obyvatel.

Čistírna dřív patřila městu, které ji před touto investicí předalo do majetku svazku obcí, jehož je členem. Na stavbu tak nebude muset přispívat. Zhotovitelem je Metrostav. Dalším významným projektem Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko je budování kanalizace v Hamrech nad Sázavou, což podpořilo ministerstvo zemědělství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × čtyři =