Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Karlovarský kraj podpoří vodohospodářské projekty

Datum: 08.11.2023

karlovy-vary-2831021_1280-800x450

Kraj uvolní z rozpočtu 16 milionů korun na drobné vodohospodářské akce po celém regionu. Zastupitelé již schválili podporu devíti žadatelům. Obce díky dotacím mohou rozšiřovat vodovody a stavět chybějící kanalizace. Kraj vodohospodářské akce podporuje dlouhodobě prostřednictvím vypisovaného dotačního titulu, který se týká výhradně obcí do dvou tisíc obyvatel.

„Obecně lze říci, že velká města mají tuto infrastrukturu vyřešenou, proto cílíme na menší obce v kraji a snažíme se jim s jejich projekty finančně pomoci. O dotační program je ze strany žadatelů každoročně velký zájem. Byli jsme proto rádi, že se nám podařilo v rozpočtu kraje najít volné prostředky proto, abychom mohli jeho alokaci ještě navýšit. Z původních 10 milionů korun vzrostla na 16 milionů korun. I přesto jsme ale museli z důvodu převisu požadovaných částek přistoupit k poměrnému krácení jednotlivých žádostí o dotaci,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Karel Jakobec, jenž má v gesci oblast životního prostředí.

Žadatelé mohou získat dotaci ve výši až 3 miliony korun, přičemž maximálně bylo možné z příspěvku kraje hradit 80 procent z celkových uznatelných nákladů projektu. Díky krajské podpoře dojde například k odkanalizování Vykmanova poblíž Ostrova, k rozšíření stávajících rozvodů vodovodu a kanalizace na Velkém Rybníku a k modernizaci a doplnění technologie vodního hospodářství v Krásně. Nová tlaková kanalizace bude sloužit v Zádubu – Závišíně a ve Sklářích, vyřešeno bude i zásobování pitnou vodou v Horních Tašovicích a Stružné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devět + sedm =