Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Za úhynem ryb v Odře stál nedostatek kyslíku

Datum: 07.08.2023

fish-5243741_960_720

Úhyn ryb, ke kterému došlo v červenci v řece Odře, způsobil nedostatek kyslíku ve vodním toku v důsledku extrémních hydrometeorologických podmínek. Výsledky přinesly laboratorní rozbory, důkladná analýza a intenzivní prošetření události expertů ze strany několika institucí. Informovala o tom Česká inspekce životního prostředí s tím, že cizí zavinění je vyloučeno.

Na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku uhynuly v druhé polovině července stovky ryb. Šlo zhruba o dvě procenta populace v řece. „Na řece Odře byl zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně zaznamenán úhyn ryb ve stovkách kusů. Odhadem mohlo dojít k úhynu zhruba dvou procent z celkové populace ryb na řece Odře. V současnosti situace doznívá a uklidňuje se. Bylo odebráno velké množství vzorků, které budou vyhodnocovány v laboratoři státního podniku Povodí Odry. Výsledky mohou být známy do zhruba dvou až tří dnů, některé až do týdne, některé až do týdne,“ informovala po zjištění události mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Inspekce následně na šetření spolupracovala s Hasičským záchranným sborem ČR, vodoprávním úřadem, správcem povodí Odry, Českým rybářským svazem (ČRS), rybářskou stráží, ORP Bohumín a správcem kanalizací OVAK. K analýze bylo odebráno přes 20 vzorků vody, byl proměřen obdobný počet profilů, odebrány vzorky ryb a zkontrolovány desítky výpustí. Z pitevního vyšetření ryb vyplynulo, že důvodem úhynu ryb bylo kolísání rozpuštěného kyslíku pod hranicí fyziologické potřeby, uvedla inspekce. Největší úhyn ryb v českých vodách za posledních 20 let postihl v srpnu 2018 rybník Nesyt na Břeclavsku, kvůli nedostatku kyslíku ve vodě tam uhynulo přes 100 tun ryb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

15 − 8 =