Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

K Neratovským loukám u Divoké Orlice

Datum: 10.06.2022

Neratovské-louky-7

Malebný Neratov na východě Orlických hor na hranici s Polskem se dostal do povědomí společnosti v posledních letech především díky postupně obnovovanému kostelu Nanebevzetí Panny Marie s unikátním prosklenou střechou a aktivitám Sdružení Neratov, které pomáhá s integrací do společnosti a zajištěním smysluplného života lidem s nejrůznějšími typy handicapů. Obec se postupně stává poměrně navštěvovaným cílem turistů a výletníků.

Hned vedle nově vybudovaného pivovaru, který se prezentuje výborným pivem Prorok, je lávka přes Divokou Orlici. Ta tady tvoří hranici se sousedním Polskem. Co zůstává návštěvníky opomíjeno, je přírodní památka Neratovské louky začínající zhruba tři sta metrů po proudu řeky od lávky u pivovaru. Podmáčené louky lemující tok Divoké Orlice jsou místem s významnými druhy květeny (oměj pestrý, prstnatec listenatý nebo kamzičník rakouský), stejně jako živočichů (čolek, několik druhů žab, zmije obecná a užovka obojková…). V řece se vyskytuje vranka obecná a střevle potoční.
Vstup do lokalita od silnice mezi Neratovem a Bartošovicemi v Orlických horách není nijak značen, je možné využít některou z pěšinek, případně se přes louky vydat k Divoké Orlici dle svého rozhodnutí. Jen je třeba opatrnosti v době po dešti nebo po tání sněhu, kdy jsou louky výrazně podmáčené.

Lokalita s rozptýlenými stromy a keři, kterou lemují z druhé strany než silnice stromy podél toku řeky, působí uklidňujícím dojmem. Na jaře při slunečném počasí místo září svítivě zelenou barvou probouzejícího se života. Část procházky je možné absolvovat přímo na břehu řeky při chůzi po kamenech na okrajích toku. Ten zde bystře proudí přes balvany a vytváří malé peřeje, ale také poklidná a malebná zákoutí.

Foto: Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − 2 =