Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Dyji na Břeclavsku uhynuly desítky ryb

Datum: 21.07.2022

bulhary-uhynule-ryby-jez-dyje-nove-mlyny_denik-630-16x9

Smutný pohled se v úterý 19. července naskytl rybářům, hasičům, vodohospodářům i policistům na hladině Dyje u jezu v Bulharech na Břeclavsku. Plavaly zde totiž desítky uhynulých ryb. V současnosti je v šetření, co může být příčinou této události. Spekuluje se o výskytu sinic, které přes noc ubírají kyslík z vody. Informoval o tom Deník. 

Úhyn nahlásil správce tamní vodní elektrárny. V paměti má ještě úhyn ryb z roku 2013. Podle Jiřího Osičky, starosty obce Bulhary, je úhyn zhruba desetinový oproti tomu, jaký zde nastal před lety. Podle vodohospodářů se v tomto období lidé musejí připravit na to, že se čas od času objeví větší či menší úhyn ryb.

„Důvodem je kombinace více faktorů. Jde o extrémně vysoké teploty, kdy dochází k rychlému prohřátí vodního sloupce zejména u stojící vody, jako bývá například v nadjezí. Zejména jde o kvalitu vody, protože vodnosti toků klesají, ale produkce odpadních vod je stále stejná. To znamená, že koncentrace znečištění bývá v tomto období vyšší. Samočistící procesy vedou ke spotřebě kyslíku ve vodě, jeho úbytku, což může způsobit úhyn ryb. Je to tedy výzva pro obce zvýšit úroveň kvality čištění odpadních vod, která má na mnoha místech rezervy,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

15 + 15 =