Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Rozsáhlá očista koupacího jezírka v plzeňském Škodalandu

Datum: 13.07.2023

SkodaLand-jezirko

Před dvěma týdny se potvrdil výskyt vodních parazitů způsobujících svědivou vyrážku kůže. Jezírko muselo být uzavřeno pro veřejnost. U několika návštěvníků se objevily zdravotní problémy. V jezírku byly zjištěny cerkárie – larvy ptačích motolic, které žijí ve vodě a přenáší se z ptáků a šneků. Uvedl to portál Plzeňská drbna. 

Jezírko má v současnosti za sebou velkou část čištění od plžů, kterých je zde tisíce. „Díky tlakovému vozu na čištění kanalizací od Vodárny Plzeň na podařilo se odsát velké množství řas, plžů i kamínků. Další dny probíhalo manuální čištění jezírka,“ uvádí hydrobiolog Jindřich Duras. Akce probíhala od 27. června do 11. července. Další čištění je na řadě 13. července.

„Poté bude ještě třeba vyčistit stěny jezírka a zlikvidovat zbylá vajíčka a případně nové šneky, kteří se z nich vylíhli. Následovat bude test situace koupáním dobrovolníků. Otevření jezírka pro veřejnost je pravděpodobné až ve druhé polovině prázdnin a dojde k němu na základě provedeného testu a rozboru vody Zdravotním ústavem,“ informuje mluvčí centrálního plzeňského městského obvodu Michaela Adámková.

Šetření na místě provedlo také výzkumné středisko Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Experti odhalili čtyři druhy plžů. Parazitováno potenciálně rizikovými druhy motolic je podle Durase kolem pět procent z nich. „Protože cerkárie, které způsobují sice zdraví neohrožující, ale velmi svědivou kožní vyrážku se na plže přenáší z kachního trusu, zároveň se hledají další možnosti vysídlení kachen z areálu Škodaland. Prosíme návštěvníky, aby kachny v žádném případě nekrmili. Byl s nimi v areálu problém již předchozí roky, plži se zde takto rozmnožili poprvé. Líbí se jim v čisté vodě a rozbor potvrdil, že má velmi dobrou kvalitu . Cerkárie rozbor vody neodhalí, lze je zjistit pouze zkoumáním šneků,“ doplňuje Adámková.

Areál se nachází v bezprostřední blízkosti přehradní nádrže České údolí. Oblast byla dlouhodobě určena rozvojovým plánem města jako zóna vhodná k odpočinku a rekreaci občanů města Plzně a okolí. Několik let se centrální obvod snažil prosadit projekt multifunkčního areálu, ale až v roce 2010 se za podpory Magistrátu města Plzně podařilo výstavbu zahájit.

Na území o rozloze 5 hektarů se nachází in-line dráha s parametry pro oficiální mezinárodní soutěže, profesionální minigolfové hřiště nebo skate park s největším počtem překážek v Plzni a parametry odpovídající evropským standardům. V areálu vzniklo také centrum pro seniory s řadou posilovacích strojů, dětské hřiště, hřiště na fotbal, plážový volejbal a další. Do areálu je zakázaný vstup se zvířaty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − 14 =