Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vodárna Plzeň zahájí stavbu souboru Švabiny a Holý Vrch

Datum: 02.04.2024

Vodarna_Plzen

Nultou etapu výstavby Vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch, kterému zastupitelé schválili finanční podporu, zahájí letos plzeňská vodárna. V roce 2023 Plzeň na akci uvolnila 42 milionů, minulý týden rada města odsouhlasila poskytnutí dalších více než 16 milionů. Peníze musí schválit zastupitelé. Nultá etapa stavby zahrnuje vybudování čerpací stanice u stávajícího vodojemu Lobzy a části výtlačného řadu do budoucího vodojemu Švabiny v délce přibližně 900 metrů. Akce bude rozdělena na dvě etapy. Informuje o tom portál qap.cz.

„Jedná se o první krok ke stavbě dvou vodojemů, které občanům v okrajových částech Plzně zajistí dostatek vody a ukončí stop stav pro připojení nových staveb na síť. Tím umožníme další rozvoj těchto lokalit a zároveň v dotčených oblastech zhodnotíme pozemky ve vlastnictví města,“ říká primátor Roman Zarzycký.

Vodárenský soubor Švabiny a Holý Vrch vyjde na stovky milionů korun a patří ke klíčovým vodohospodářským projektům Plzně. V budoucnu by měly být vybudovány také dva vodojemy, každý o kapacitě čtyři tisíce metrů krychlových, použito bude sedmnáct  kilometrů vodovodního potrubí.

V letošním roce dále Vodárna Plzeň zahájí výstavbu nového vodovodu, kanalizace, vodojemu a čistírny odpadních vod na území obvodu Plzeň 9 – Malesice za 350 milionů korun. Další nové vodovodní řady za 53 milionů korun vzniknou v souvislosti se zahájením výstavby 0. etapy Vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch. U obnovy infrastrukturního majetku na úpravně vody v Plzni společnost zahájí akci obnovy čerpacích stanic Bory a Sylván za bezmála 130 milionů korun.

Z investic do provozního majetku stojí za zmínku plánovaná rekonstrukce garáží a zázemí provozu kanalizace na Jateční ulici za 25 milionů korun. Dále v letošním roce bude Vodárna Plzeň dokončovat aktualizaci Generelů zásobování vodou a Generelu odvodnění.

„Troufnu si tvrdit, že se obor dokáže v současnosti vypořádat s mnohým, protože se může opřít o pevnou základnu odborníků a zkušených pracovníků v oblasti vodního hospodářství, nicméně do budoucna bude jistě výzvou zaujmout, přitáhnout, a především vychovat další odpovědné generace pracovníků věnujících se našemu vodohospodářskému segmentu stavebnictví, a na to navázaných činností,“ uvedla pro vodarenstvi.cz vedoucí kanceláře generálního ředitele Barbora Beranová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × tři =