Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Forbes ocenil jemnický biotop

Datum: 19.08.2021

jemnice-koupaliste-biotop-voda-koupani-prirodni-cisticka-leto-plus-13_denik-630-16x9@2x

Magazín Forbes zařadil biotop v Jemnici na Třebíčsku mezi nejkrásnější přírodní koupaliště v České republice. Starosta Miloň Slabý neskrýval nadšení. Podle něj se jedná o jasný důkaz, že má Jemnice nejlepší místo na koupání v regionu. Mezi hlavní taháky Slabý řadí nechlorovanou průzračnou vodu.

„Dříve to býval klasický bazén s vodou z vodovodního řádu, kterou jsme ošetřovali chemicky. Později jsme to zkoušeli i solí. Nyní ji bereme z  Želetavky a následně čistíme. Je to ekologičtější,“ přiblížil Slabý. Původní koupaliště podle něj pocházelo z osmdesátých let a bylo na hraně hygienických norem. S nápadem vybudovat biotop přišlo předchozí vedení města. Projekt vyšel na 28 milionů. Slavnostní otevření se konalo v červenci 2019. Kapacitu má 400 návštěvníků.

Koupací biotopy jsou u nás stále populárnější. Návštěvníky láká hlavně přírodní úprava vody, díky které se nemusí do vody přidávat žádné desinfekční přípravky. Je tak vhodná třeba pro alergiky nebo lidi s citlivější kůží. Koupací jezírka fungují jako uzavřený ekosystém. V první části je obvykle nádrž, kde jsou vysázeny pečlivě vybrané vodní rostliny. Ty hrají při čištění vody klíčovou roli. Tím, jak z ní odebírají živiny, udržují totiž vodu čistou – svým životním cyklem vodu filtrují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × 5 =