Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

VAK Jesenicka připojí nový vodní zdroj pro úpravnu v Adolfovicích

Datum: 13.10.2023

VAK-Jesenicko-Novy_zdroj_vody

Jeseničtí vodohospodáři zahajují další významnou investiční akci. Během ní připojí Keprnický potok jako nový zdroj vody pro Úpravnu vody Adolfovice. Na projekt za 127 milionů přispěje 89 miliony Státní fond životního prostředí.

„Perfektně to zapadá do strategie naší společnosti, po rekonstrukci úpravny se vrhnout na posilování přítoku surové vody. Ostatně tak nám to vyšlo i z krizového plánu připraveného kvůli hrozícímu poklesu vydatnosti vodních zdrojů. To se pro někoho možná překvapivě týká i Jesenicka“, přibližuje ředitelka vodáren Lenka Podhorná.

Rozsáhlá stavba by měla být dokončena do prosince 2025. Součástí je realizace nového vodojemu o kapacitě jednoho tisíce kubíků vody. Oblast si významně pojistí spolehlivost dodávek pitné vody do vodovodu na trase Jeseník – Mikulovice pro patnáct tisíc obyvatel. Ze 70 % náklady uhradí dotace Státního fondu životního prostředí ČR.

Společnost letos vloží do vodárenské infrastruktury 67 milionů. Částka zahrnuje strategické projekty rozvíjející kvalitu služeb, opravy zajišťující provozuschopnost vodovodní a odpadní sítě a přípravu akcí jdoucích za delší časový horizont.

Foto: Uvedení do provozu úpravny v Adolfovicích (2022)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × jedna =