Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Českokrumlovské městské lesy obnovují dvě tůně

Datum: 11.12.2022

IDcb484c4d10_4c7a67bf12

Městské lesy obnovují další dvě nádrže. Jedná se tůně, které se nacházejí u cesty z Krásného Údolí do lesa Dubík. Nádrže jsou součástí  projektu na obnovu krumlovských tůní a studánek, který během pěti let počítá s vybudováním 50 nádrží sloužících k zadržování vody v lesích. Finanční prostředky uhradí ze svých prostředků Městské lesy Český Krumlov.

Tůně se budou nacházet mezi hřištěm na malou kopanou a mostkem vedoucím k zámecké zahradě. „Původně se na tomto místě nacházely dvě vodní nádrže a my jsme se rozhodli, že je postupně obnovíme. V letošním roce jsme se pustili do obnovy horní tůně, kde jsou práce technologicky i finančně jednodušší. Následně připravíme projekt pro rekonstrukci spodní nádrže, kde budou práce složitější. Také čekáme na dotační titul, který bychom mohli využít,“ řekl Miroslav Štoll, jednatel společnosti Lesy města Český Krumlov.

Nádrže pomohou k zadržování a čištění vody. „Horní tůň bude sloužit jako sedimentační nádrž pro ukládání splavenin. U obou tůní bude retenční prostor pro zachycení přívalového deště a stanou se domovem mnoha obojživelníků. Přelivnou část hráze u horní tůně tvoří zásyp lomovým kamenem v kombinaci s dřevěným roštem z jedlové kulatiny,“ vysvětlil Štoll.

Vznikne zde i relaxační zóna. „Prostředí jsme zkultivovali a předpokládáme, že sem umístíme lavičky. Až se povede rekonstrukce spodní tůně, mohlo by se přidat i ohniště. Někteří návštěvníci stále rozdělávají oheň v lesích – připomínám, že i rozdělávání ohně u hřiště na Dubíku je nezákonné a nebezpečné. Vytvoření ohniště v bezpečné vzdálenosti od lesa by pak bylo řešením,“ doplnil Štoll.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna + devatenáct =