Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Lesy ČR investují do vodohospodářství 445 milionů

Datum: 02.08.2023

vodní-tok-Sibudov-revitalizace-Lesy-ČR

Lesy ČR pro letošní rok alokují do vodohospodářských staveb a opatření pro zlepšení zadržování vody v krajině 443 milionů korun. Dalších 155 milionů podnik vyčlenil na údržbu drobných toků. V září také veřejnosti představí Program biotopových stromů. Média o tom informovali generální ředitel LČR Dalibor Šafařík a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Nejvýznamnějším projektem s cílem obnovy přirozeného vodního režimu v evropsky významné lokalitě Soutok-Podluží na jižní Moravě je stavba vzdouvacího jezu na řece Dyji. Předpokládané náklady stavby činí 202 milionů korun a doba výstavby je říjen 2023 až prosinec 2025.

K dalším projektům financovaným Lesy ČR patří obnova a rozšiřování větrolamů a větrolamových sítí, a to především v Jihomoravském kraji i v Polabí. Aktuální rozsah větrolamů a lokalit vhodných pro jejich další založení na pozemcích LČR je 805 hektarů.

„Na péči o větrolamy, jejich založení a obnovu, budou Lesy ČR čerpat z nového Fondu společenské odpovědnosti, v němž je alokováno 150 milionů korun,“ řekl Šafařík. Nejhustší síť větrolamů v Česku je v Dolnomoravském a Dyjsko-svrateckém úvalu v okresech Břeclav, Znojmo a Hodonín. O většinu z nich pečují Lesy České republiky.

Lesy ČR za několik týdnů představí Program biotopových stromů, který spočívá v tom, že na obnovovaných plochách budou trvale ponechány stromy, které mají předpoklad k zachování většího množství mikrobiotopů a zároveň nejsou nebezpečné a rizikové při pohybu v lesích, uvedli zástupci podniku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − tři =