Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

SmVaK Ostrava: energetickou nezávislost zvýšíme na 40 %

Datum: 01.08.2022

smvak-1

Intenzivně diskutované a citlivé otázky cen energií a komodit se nemohly vyhnout ani vodárenskému sektoru. Zdražování energií je téma, které v současnosti hýbe celou společností. Redakce vodárenství.cz oslovila přední tuzemské společnosti a zajímala se o to, jak na ně dopadá zdražování energií, jaké kroky již musely v této oblasti podniknout, jestli mají nasmlouvaný nákup energií na rok 2023, případně jaký vliv podle nich budou mít ceny energie a nejistota ohledně jejich vývoje na výši vodného a stočného pro rok 2023. Redakce hovořila rovněž s mluvčím SmVaK Ostrava Markem Síbrtem. 

„Naše společnost je držitelem certifikátu ISO pro energetický management. Procházíme tedy pravidelně energetickým auditem a naším cílem je snižovat energetickou náročnost našich provozů i administrativního zázemí. S ohledem na to realizujeme také investiční akce a volíme řešení, která budou během těchto staveb využita. Naše energetická strategie do roku 2030 má navíc jasný rámec na jedné straně spočívající ve zvýšení energetické nezávislosti využitím výroby elektrické energie a plynu ve vlastních zdrojích (malé vodní elektrárny, kogenerační jednotky), a na druhé straně spočívající ve snížení spotřeby a energetické náročnosti našich objektů, zařízení a technologií. Do konce desetiletí bychom měli naši energetickou nezávislost zvýšit z 30 na 40 %,“ vysvětlil Síbrt.

Společnost také analyzuje situaci ohledně možného využití dalších technologií pro navýšení výroby elektrické energie ve svých areálech. Zdražování energií na odběratele podle něj pochopitelně dopad mít bude, protože se tyto náklady promítnou do kalkulačního vzorce pro výpočet vodného a stočného pro další období. Vodaři mají dodavatele elektřiny i plynu pro příští rok zajištěné. Výrazně vyšší ceny za dodávky energií se podle mluvčího logicky musí promítnout do kalkulace vodného a stočného pro příští rok. S ohledem na regulatorní rámec oboru tomu ani nemůže být jinak, upozornil Síbrt.

„Situace na stavebním trhu se pochopitelně dotýká také nás z hlediska nedostatku některých typů materiálů, ale také personálních kapacit dodavatelských společností. Rostoucí náklady pochopitelně vedly k tomu, že jsme museli přijímat operativně opatření, aby proběhly všechny naplánované stavby dle plánu. Problémem zůstává také rostoucí byrokracie v některých částech regionu,“ doplnil mluvčí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 + 11 =