Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ceny vody na Chrudimsku od letošního roku

Datum: 02.01.2023

vs-chrudim

Cena za kubík vody se v regionu změní v řádech korun. Dosáhnout se tohoto výsledku podařilo společným úsilím vlastníka a provozovatele vodohospodářské infrastruktury, uvedli ve společné tiskové zprávě vodohospodáři z Vodárenské společnosti Chrudim a Vodovodů a kanalizací Chrudim. 

„Se zástupci provozovatele se podařilo vyjednat celkový růst ceny vodného a stočného pro rok 2023 o 7,3 % v jednosložkovém vyjádření, což je výrazně pod inflací roku 2022, i pod předpokládanou výší inflace pro rok 2023. Cena pohyblivé složky za pitnou vodu se pro odběratele mění o 8,3 % (to je o 4 koruny za kubík), v případě stočného je to rovněž 8,3 %, což představuje 4 koruny za kubík, všechny ceny jsou uvedeny s DPH 10 %,“ řekla předsedkyně představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Chrudim Veronika Pešinová.

Cena za vodné a stočné bude také v roce 2023 dvousložková. Po 1. lednu 2023 zůstane nezměněna pevná složka vodného a stočného u všech odběratelů. Tam, kde je instalován nejběžnější typ domovního vodoměru s průtokem do 2,5 kubíku za hodinu, zůstává u vodného cena na úrovni 805,20 koruny za rok, u stočného na úrovni 844,80 koruny za rok, vždy včetně DPH 10 %.

„Vyjednávání o výši vodného a stočného pro rok 2023 mezi společnostmi VAK Chrudim a VS Chrudim byla oboustranně odpovědná a korektní. V úvahu bylo nutné vzít řadu skutečností. Meziročně došlo ke zdražování vstupních surovin, zvyšují se ceny chemikálií používané při čištění vody surové i odpadní. Na růst cen energií se již reagovalo změnou cen od 1. června 2022. Nejistá zůstává především otázka budoucích cen pohonných hmot a stavebních prací,“ uvedl předseda představenstva Vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek.

V regionu chtěli udržet přijatelnou cenu pro spotřebitele. „Do jednání o ceně vody jsme také v letošním roce vstupovali s cílem udržet přijatelnou cenu pro spotřebitele a dosáhnout zvýšení nájemného za vodárenskou infrastrukturu. Byli jsme si vědomi všech negativních vnějších vlivů, ale současně jsme chtěli hledat cestu, jak dosáhnout rozumného dopadu na občany. Výsledek hodnotím pozitivně,“ doplnila Pešinová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 1 =