Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vodárna Zlín: nakupujeme energie na rok dopředu

Datum: 26.07.2022

elektL_TM_ina

Intenzivně diskutované a citlivé otázky cen energií a komodit se nemohly vyhnout ani vodárenskému sektoru. Zdražování energií je téma, které v současnosti hýbe celou společností. Redakce vodárenství.cz proto oslovila přední tuzemské společnosti a zajímala se o to, jak na ně dopadá zdražování energií, jaké kroky již musely v této oblasti podniknout, jestli mají nasmlouvaný nákup energií na rok 2023, případně jaký vliv podle nich budou mít ceny energie a nejistota ohledně jejich vývoje na výši vodného a stočného pro rok 2023.

Vodárna Zlín se od 1. července 2022 stala smluvním partnerem a dodavatelem vodárenských služeb na Zlínsku. Dosud je zajišťovala Moravská vodárenská. Převod je jedním z kroků v projektu transformace provozování vodovodů a kanalizací dohodnutého s Vodovody a kanalizacemi Zlín. Ta je vlastníkem většiny infrastruktury v regionu.

„Naše společnost nakupuje ceny energií na burze rok dopředu. Proto se navýšení cen projevuje s ročním zpožděním, za to je však cena příznivá a eliminuje výkyvy na trhu s energiemi.

Při nákupu elektrické energie sledujeme kromě hospodárnosti i následující cíle:

1) Eliminovat riziko rozkolísanosti trhu.

2) Znát cenu elektrické energie s dostatečným časovým předstihem, který umožňuje stanovit správnou výši vodného a stočného.

3) Určit cenu transparentně a snadno kontrolovatelně.

Pro nákup elektrické energie byl zvolen model postupného nákupu, vytendrovaný úspěšný uchazeč nakupuje na burze při 251 obchodních dnech jednu dvěstějedenapadesátinu ročního objemu (BASE load – roční cena). Cena se obchoduje v eurech. Přepočet: uzavírací cena na Pražské Energetické Burze x oficiální kurz ČNB ke konkrétnímu dni. Výsledkem je 251 dílčích cen, ze kterých se vypočte průměrná cena, která naprosto vylučuje riziko nesprávně stanoveného dne nákupu,“ vysvětlila mluvčí Vodárny Zlín Markéta Bártová.

Ke splnění výše uvedených cílů nakupuje podle Bártové vodárna elektrickou energii za cenu, která se počítá jako průměrná cena elektrické energie na pražské energetik burze PXE tak, že se vezme cena elektrické energie na burze (PXE) v období od 16. srpna roku D (například roku 2022) mínus 2 roky (od 16. srpna 2020 při dodávce elektrické energie v roce 20222) do 15. srpna roku D mínus 1 rok (k 15. srpnu 2021 při dodávce v roce 2022) s dodávkou v roce D (v roce 2022).

Vodárna Zlín již má pro rok 2023 nasmlouvanou cenu energií. Oproti roku 2022 je nárůst ceny v průměru o 73 %, což se podle mluvčí bude muset promítnout do ceny, nicméně vše bude muset být projednáno s vlastníky při vyjednáváních o ceně, doplnila Bártová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna × 2 =