Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

VAS připravuje fotovoltaické elektrárny

Datum: 29.07.2022

fv-panely-na-strese_01-3x2@0.5x

Intenzivně diskutované a citlivé otázky cen energií a komodit se nemohly vyhnout ani vodárenskému sektoru. Zdražování energií je téma, které v současnosti hýbe celou společností.

Redakce vodárenství.cz oslovila přední tuzemské společnosti a zajímala se o to, jak na ně dopadá zdražování energií, jaké kroky již musely v této oblasti podniknout, jestli mají nasmlouvaný nákup energií na rok 2023, případně jaký vliv podle nich budou mít ceny energie a nejistota ohledně jejich vývoje na výši vodného a stočného pro rok 2023.

„Zdražování na nás dopadá stejně jako na jiné společnosti v oboru, a to především proto, že elektrická energie je zásadní položkou vodného a stočného. V reakci na toto zdražování a pro snížení negativních dopadů růstu cen připravujeme projekty fotovoltaických elektráren, projekty instalací tepelných čerpadel a kogeneračních jednotek,“ uvedla pro vodarenstvi.cz uvedla vedoucí marketingu a komunikace Vodárenské akciové společnosti Iva Librová.

Firma má pro rok 2023 uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektrické energie, objem dodávek ale zatím nemá nasmlouván. Dopad zvýšení cen energií odhaduje mezi 10 až 15 procenty ceny pro vodné a stočné. Vodárenská akciová společnost se řadí mezi deset největších vodárenských společností v České republice a zaměstnává asi 1 000 pracovníků. Její chod zajišťuje generální ředitelství v Brně, jím řízené vodohospodářské laboratoře a šest provozních divizí v regionech. K zákazníkům pitná voda přitéká sítí dlouhou více než 5 100 kilometrů. Délka provozované kanalizační sítě je asi 3 000 kilometrů. Společnost provozuje 83 úpraven pitné vody a 165 čistíren odpadních vod.

Foto: silektro.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct + šest =