Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Brno: Matematický model předvídá velkou vodu

Datum: 02.09.2021

svratka-nabrezi-revitalizace-protipovodnova-opatreni-lavka_denik-150-3x2@2x

Když přijdou vydatné deště, hladiny Svratky a Svitavy se zvedají a voda na území Brna zaplavuje přilehlé břehy. Městu nově pomůže matematický model, jehož zpracování na posledním jednání schválili tamní radní. Informoval o tom Deník. 

„Model průběžně zaktualizujeme podle požadavků a v závislosti na momentální přípravě a vybudování ochrany proti povodním,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková. Nyní experti zmapují současný stav průtoku v korytech a zaměří se na výhledový stav Svratky. „Zpracují přitom model výhledového stavu Svratky 1, tedy po vybudování ochrany proti povodním od koupaliště Riviéra po viadukt u Uhelné ulice. Výhledový stav Svratka 2 zhodnotí efektivitu vlivu rekonstrukce jezu Přízřenice na snížení povodňových hladin. Návrhový stav Svitava 1 se bude zabývat situací po opravě jezů Radlas, Husovice, Maloměřice a Cacovice,“ přiblížil primátorčin náměstek Petr Hladík.

Odborníci budou díky novince moci upravit protipovodňová opatření chystaná u obou toků. Model nastíní povodňové scénáře, díky nimž bude možné včas navrhnout opatření zabraňující škodám. „Bude i hlavním podkladem pro aktualizaci záplavového území města a následné posuzování výstavby a jejího vlivu na změnu odtoků při povodních,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Předpokládané náklady, o které se rovnoměrně podělí vodohospodáři a město, jsou necelé dva miliony. „Výběr zhotovitele stavby pokročil do druhé fáze, kdy jednotliví vyzvaní uchazeči, kteří doložili potřebné kvalifikace, podají cenové nabídky,” doplnila mluvčí kanceláře městského architekta Šárka Reichmannová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × tři =