Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Brno: Náplavka jako součást protipovodňových opatření

Datum: 17.01.2022

svratka1

Očekáváná výstavba přírodě blízkých protipovodňových opatření u Svratky v Brně byla zahájena. Jak uvedlo MŽP, na nábřeží v úseku od Riviéry přes Poříčí k železničnímu viaduktu na Uhelné ulici dostane řeka více prostoru a Brňané místo k procházkám, sportu i odpočinku. Hotovo má být v říjnu 2023. Hlavním cílem je ochránit město a jeho obyvatele před stoletou vodou.

„Díky výstavbě vznikne i pět kilometrů pěších cest, přibližně tři kilometry stezek pro chodce a cyklisty, nové lavičky nebo náplavka. Odpovídajícím poděkováním Ivanu Rullerovi za mnoho skvělých staveb, které Brnu přinesl, by bylo, kdyby náplavka získala jeho jméno. Věřím, že na Rullerovo nábřeží se budeme všichni rádi vracet,“ sdělil první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Začátek výstavby prvních úseků nábřeží v centru města je podle něj určitě zásadní, není ale zdaleka poslední. „Navazující etapa kolem nádraží se nyní už projektuje. Rada města Brna v listopadu minulého roku schválila financování projektové přípravy dalších dvou nových prioritních etap, v jejichž rámci dojde ke komplexní ochraně lokality od dálnice D1 na území města Brna až k Modřicím, kde budou vybudována protipovodňová opatření na Svratce, Svitavě a Leskavě,“ řekl dále Hladík.

Cílem je projekčně připravit další etapy. „Dohromady nás čeká 23 kilometrů Svratky i Svitavy v novém. Mimo jiné půjde o ochranu nové čtvrti Trnitá, nového hlavního nádraží, jihu Brna i Nové Zbrojovky,“ doplnil Michal Sedláček, městský architekt a ředitel Kanceláře architekta města Brna, která má koncepci protipovodňové ochrany Brna na starosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − dvanáct =