Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Brno investuje v centru desítky milionů do infrastruktury

Datum: 01.02.2022

Brno-dominanta

Město zaplatí zhruba 65 milionů za výměnu jeden a půl kilometru vodovodního řadu v centru města, kde loni prasklo potrubí a třetina brněnských domácností byla bez vody. Práce budou zahájeny v únoru a skončit by měly ke konci roku. Média o tom informovala primátorka Markéta Vaňková (ODS). Zakázku zrealizuje společnost Yucon CZ.

„Vodovodní potrubí v kolektoru pod Kolištěm a Cejlem, které postihla vloni v dubnu velká havárie, je v současné době mimo provoz. Jeho stávající nefunkčnost může při významnější poruše na vodovodní síti v Brně vést k výrazným výpadkům v dodávkách pitné vody,” řekla Vaňková. Loni byla po rozsáhlé havárii bez vody třetina brněnských domácností a problémy musely řešit i dvě velké nemocnice. „Lhůta pro dokončení je stanovena na 40 týdnů. Dohromady dojde k výměně 1432 metrů vodovodního řadu,” dodal radní pro investice David Grund (ODS).

Brno vybuduje i kanalizaci za 170 milionů

Město také postaví v ulicích Moravanské lány a Novomoravanská splaškovou a dešťovou kanalizaci. Součástí stavby je také osvětlení, komunikace a chodníky. Ulice se nacházejí na hranici městské části Brno-jih, katastru vedlejší obce Moravany a ulicí Vídeňskou. V lokalitě jsou objekty se 120 obyvateli a 20 novostaveb rodinných domů. Nefunguje zde kanalizační systém, zcela chybí splašková kanalizace, částečně i ta dešťová a vodovodní řad. Splaškové vody ze stávajících objektů jsou odváděny do soukromých jímek.

Existuje riziko jejich úniku do okolního prostředí, uvedl Grund. Pro zástavbu a rozvoj území je podle něj nezbytné vybudovat kanalizační síť pro samostatný odvod splaškových a dešťových vod, dobudovat a propojit vodovodní řad a také zrekonstruovat a dostavět komunikaci, chodníky a veřejné osvětlení.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × jedna =