Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Purum ukončila provoz bývalé čistírny v Hradci Králové

Datum: 23.01.2021

TUU84b492_83245177

Společnost Purum tam v městské zástavbě likvidovala nebezpečné odpady. Středisko bylo podle radnice v provozu v rozporu se zákonem a podle magistrátu v něm hrozil výbuch. Informovala o tom Česká televize.

Podle zástupců komise místní samosprávy v hradecké čtvrti Kukleny je to vítězství. Dále uvedli, že rozhodnutí skutečně uvěří, až uvidí úřední rozhodnutí. Krajský úřad podle informací ČT skutečně dostal oznámení firmy Purum, která oznamuje, že končí provoz svého neutralizačního střediska. Uvedli to i pronajímatelé areálu, kteří by tam raději viděli drobnou strojírenskou výrobu. V minulosti na riziko činnosti Purum opakovaně upozorňoval Libor Rak z hradeckého magistrátu, který varoval před chemickými reakcemi, například před tvorbou toxických a hořlavých plynů.

Purum podle něj opakovaně tvrdil, že zpracovává pouze to, co podle povolení může. Rak ovšem oponoval, že se několikrát přesvědčil, že chemikálie, které tam skladuje, jsou mimo areál, v otevřených kanystrech také podle něj byly neznámé chemikálie, neznámé tekutiny. Společnost Purum, v jejíž provozovně na zpracování nebezpečného chemického odpadu na Českolipsku bylo při explozi v roce 2019 zraněno osm lidí, má problémy opakovaně. Výbuch na Českolipsku měla způsobit nečekaná chemická reakce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devět − 2 =