Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Křeček: U havárie Bečvy se projevila nedostatečnost vodního zákona

Datum: 15.06.2021

brno-ulice-udolni-kancelar-verejneho-ochrance-prav-ombudsman-stanislav-krecek-09_denik-630-16x9

Při řešení ekologické havárie v Bečvě, která řeku postihla loni v září, se podle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka ukázala nedostatečnost vodního zákona, a to především v ohlašování a zneškodňování havárií. Všichni totiž mají informovat všechny, až se následně ztratí přehled o tom, kdo koho kdy informoval, uvedl v tiskové zprávě ombudsman. Křeček šetření zahájil z vlastní iniciativy, týkalo se výhradně postupu úřadů.

„S určitou nadsázkou můžeme říct, že všichni mají informovat všechny, až se následně ztratí přehled o tom, kdo koho kdy informoval. To se stalo i u havárie na Bečvě, když vodoprávní úřad Valašské Meziříčí dostal informaci, že Českou inspekci životního prostředí zatím nikdo o události neinformoval. Přitom inspekce o havárii už víc, než dvě hodiny věděla,“ řekl k průběžným výsledkům šetření ombudsman Stanislav Křeček.

Ombudsman proto vítá návrh novely vodního zákona. Nově by například mělo první oznámení o havárii směřovat na hasiče, kteří by následně informovali všechny další dotčené složky, od vodoprávního úřadu přes správce povodí až po Českou inspekci životního prostředí. Současný zákon také podle Křečka neřeší jednoznačně situaci, kdy havárie zasáhne oblast více obcí s rozšířenou působností, které ale leží v různých krajích.

Ombudsman rovněž během šetření oslovil jednotlivé vodoprávní úřady v oblastech zasažených havárií a také Krajský úřad Zlínského kraje, Českou inspekci životního prostředí, Povodí Moravy i ministerstvo životního prostředí jako ústřední vodoprávní úřad a zajímalo ho, kdo a kdy je o havárii jako první informoval a jaké kroky úřady podnikly bezprostředně po zjištění havárie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − sedm =