Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ředitel Energoaqua odmítl vinu za otravu Bečvy

Datum: 31.01.2023

Becva-otrava_ryb

Ředitel firmy Energoaqua Oldřich Havelka v pondělí 30. ledna u vsetínského okresního soudu popřel, že by on nebo podnik způsobili otravu řeky Bečvy, jak jim klade za vinu obžaloba. Vinu popřel rovněž zmocněnec firmy Vladimír Kurka. Státní zástupce obžaloval firmu z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Informovaly o tom například České noviny.

Havelka před médii uvedl, že obžalobu vnímá jako neoprávněnou. Ředitel firmy sdělil, že nesouhlasí v podstatě se všemi body skutkové věty, které jsou popsány. Nesouhlasí ani s vinou společnosti, která spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. V něm zajišťuje také čištění odpadních vod. Obžaloba se opírá o posudek znalce Jiřího Klicpery, podle kterého se kyanidy do řeky dostaly právě tímto kanálem.

Provoz čistírny v rozporu se zákonem?

Státní zástupce Jiří Sachr uvedl, že byla čistírna dlouhodobě provozována v rozporu se zákony, byly v ní prováděny neodborné zásahy a vypouštěla nedostatečně vyčištěné odpadní vody. Havelka kontroloval, že firma nenakládaly s odpady, jak tvrdí obžaloba, ale s odpadními vodami, a to v souladu s rozhodnutím orgánů státní správy. Podle obžaloby způsobila firma otravu řeky Bečvy na 37 kilometrech. Uhynulo 39 tun různých druhů, velikosti a stáří.

Milionové kompenzace

Zástupci firmy Energoaqua sdělili, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od vyústění firmy Energoaqua a je podle nich prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla ona. Havelka považuje posudek znalce za nereálný. Rybáři a vědci míní, že zdroj znečištění musel být blíže k místu nálezu prvních uhynulých ryb. Obhajoba také tvrdí, že předložila soudu před několika dny revizní posudek, který vyvrací závěry Klicperova znaleckého posudku. Rybáři požadují jako kompenzaci téměř pět milionů, 666 000 pak Povodí Moravy a 750 000 ministerstvo zemědělství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedenáct − jedna =