Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Polská strana slíbila brzkou a jasnou odpověď na české požadavky ve věci Turów

Datum: 05.12.2020

turow-foto-wikipedia-org_compressed

Česká republika dlouhodobě žádá, aby Polsko nepokračovalo v další těžební činnosti v dolu Turów, dokud nebude zajištěno a prokázáno, že činnost probíhá v souladu s požadavky unijní legislativy a v důsledku těžební činnosti nedochází ke zhoršování životního prostředí, zejména pokud jde o hladinu podzemních vod na našem území.

Jak uvedlo ministerstvo životního prostředí, spor o přeshraniční vliv těžby na dole Turów a zvažování žaloby na Polsko před čtrnácti dny vyústil v jednání obou států před Evropskou komisí. Na to navázala bilaterální on-line debata za účasti zástupců rezortu životního prostředí, včetně náměstka ministerstva životního prostředí Vladislava Smrže, náměstka ministerstva zahraničních věcí Martina Smolka a hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a zástupců polské strany.

„Hájíme a nadále budeme hájit všemi prostředky zájmy našich občanů. Dnes jsme to znovu zopakovali polským partnerům při našem jednání. Polská strana přislíbila konkrétní reakce na naše požadavky, včetně termínů, a to již v průběhu příštího týdne. Na jejich základě se rozhodneme, jak bude pokračovat naše vzájemná komunikace dál,“ vysvětlil náměstek Smrž.

Diamo buduje kvůli dolu Turów síť 65 monitorovacích bodů

Státní podnik Diamo staví na Liberecku u hranic s Polskem síť 65 monitorovacích bodů pro sledování případného propadu půdy kvůli těžbě uhlí v polském dolu Turów. Původně jich mělo být 100, Diamu se nicméně nepodařilo získat souhlas některých majitelů pozemků. Terén by zde měl být monitorován do roku 2040. „Jedná se o ocelové tyče, které mají půlkulové nerezové zakončení a z důvodu ochrany jsou opatřeny betonovou skruží,“ řekl zástupce ředitele odštěpného závodu Těžba a úprava uranu (TUU) ve Stráži pod Ralskem Martin Klátil.

Náměstek ředitele TUU pro výrobu a ekologii Josef Štádler uvedl, že bude zaměřena nadmořská výška každého jednoho vybudovaného bodu. „Jednou za rok se body přeměří přesnou nivelací a zjistí se jejich nadmořská výška. Rozdíl těchto výšek definuje pokles terénu,” doplnil Štádler. Naměřená data poslouží pro případné vymáhání kompenzací za škody způsobené na české krajině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct − jedenáct =